ARoTro News

Hello world! Please change me in Site Preferences -> This Category/Section -> Lower Description Bar

Το Χωριό Της Ρούμελης Και Ο Σκοπός Δημιουργίας Του Στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας! (ΒΙΝΤΕΟ)

1461113_559562840790765_4631109_nΗ πρόταση για το χωριό της Ρούμελης ήταν της ARoTro  Διαφημιστικής σε μια προσπάθεια εξάλειψης συγκρούσεων μεταξύ εμπορικών συλλόγων Λαμίας και ΠΕΛ, ενώ παράλληλα, αποσκοπούσε στο να δημιουργηθεί μια ταυτότητα της Ρούμελης, που ταυτόχρονα θα συντελεί μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η ARoTro  Διαφημιστική ύστερα από την έγκριση της πρότασης από το Δ.Σ. της ΠΕΛ., υλοποίησε την κατασκευή του χωριού παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (πολλές και συνεχείς βροχές) και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα,  το παρέδωσε έγκαιρα και σύμφωνα με οτιδήποτε είχε συμφωνηθεί.

Αναφορικά με την ARoTro Διαφημιστική, διευκρινίζεται ότι ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την δημιουργία του Χωριού της Ρούμελης, προς αποφυγή εσκεμμένου ή/και κακοπροαίρετης εμπλοκής της ή υπονοιών  σε οποιαδήποτε άλλη προσφερόμενη  υπηρεσία, ούτε καν προσφορά της ζητήθηκε για την Διαφημιστική καμπάνια. Ήδη κακές γλώσσες από ανταγωνιστικά κέντρα, υποχθόνια προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να παραπλανήσουν με συκοφαντίες.

Όπως θα αντιληφθείτε,  βασικός  σκοπός του εν λόγο εγχειρήματος από την ARoTro Διαφημιστική, ήταν να αποτελέσει θεσμό και να παρακινήσει τους επισκέπτες προωθώντας τα ήθη-έθιμα και τις παραδόσεις, αλλά και να  γνωρίσουν  όλες τις περιοχές της Ρούμελης (και όχι μόνο την ΠΕΛ ή το κέντρο της Λαμίας), συντελώντας έτσι στην αύξηση της επισκεψιμότητας και μακροχρόνια στην ευρύτερη ανάπτυξη.

Παρακολουθήστε το βίντεο!

 

Η πρόταση της ARoTro Διαφημιστικής όπως κατατέθηκε. 

Παρασκευή 8/11/2013

ΠΡΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ

Υπ’όψιν  Προέδρου : κ. Ιωάννη Γρανίτσα

 

ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ» 

Με αφορμή την δημόσια πρόσκληση  από τον Πρόεδρο της ΠΕΛ, κο Ιωάννη Γρανίτσα, για κατάθεση προτάσεων και ιδεών σχετικά με την δημιουργία Χριστουγεννιάτικου Χωριού, η Διαφημιστική ARoTro σας παραθέτει και γραπτώς, την πρόταση που αναλύθηκε προφορικά την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 από τον Δημήτρη Καραντζούνη (Διευθυντή της ARoTro) και αφορά μια ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με τη δημιουργία ενός Πρότυπου Χριστουγεννιάτικου Χωριού της Ρούμελης, με καθαρά αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα και  θα λάβει χώρα στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Η πρόταση αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την λειτουργία, τις προδιαγραφές, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός Χωριού υψηλού επιπέδου. Θα δοθεί προτεραιότητα στην παρουσίασή του, έτσι ώστε να καταστεί σαφές σε όλους ότι θα αποτελέσει κάτι ξεχωριστό, ιδιαίτερο και με ξεκάθαρο τοπικό χαρακτήρα. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική προώθηση των τουριστικών προϊόντων της Φθιώτιδας, που μεσοπρόθεσμα θα είναι σε θέση να προσφέρει διόδους ανάπτυξης στον επιχειρηματικό κόσμο, σε όλες τις περιοχές της Ρούμελης.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε την  δημιουργία ενός  παραδοσιακού ρουμελιώτικου χωριού – μοντέλου, κατασκευασμένο από υλικά που θα προσδίδουν την αισθητική και την απεικόνιση των επιθυμητών αναπαραστάσεων, στην βάση της λογικής των θεατρικών-κινηματογραφικών σκηνικών. Ο  επισκέπτης θα ακολουθεί μία διαδρομή όπου  θα  παρατηρεί παράπλευρα τα ποικίλα θεατρικά δρώμενα, χωρίς να δύναται η δυνατότητα συμμετοχής του. Κατασκευές που θα απεικονίζουν χαρακτηριστικά ρουμελιώτικα θέματα, τοπία με ρυάκια και γέφυρες, λιμνούλες, σπίτια, καταστήματα, φάρμες, κτίρια. Εικόνες και στιγμές της καθημερινότητας,  όπως ηλικιωμένους σε ένα παραδοσιακό καφενείο, έναν παπά να χτυπάει την καμπάνα της εκκλησίας, μικρά παιδιά σε δημοτικό σχολείο να εκτελούν δραστηριότητες και να λένε τα κάλαντα, γυναίκες να ασχολούνται με το καθημερινό νοικοκυριό του σπιτιού, αγρότες να καλλιεργούν τη γη και κτηνοτρόφους να διεκπεραιώνουν τα καθημερινά τους καθήκοντα και να φροντίζουν τα ζώα τους.

          Στην ουσία  θα πρόκειται για μια διαρκής παρουσίαση στιγμιότυπων της Ρουμελιώτικης ζωής, εστιασμένη στην παράδοση, στα ήθη, στα έθιμα, στον πολιτισμό, στην επαγγελματική και κοινωνική δραστηριοποίηση των ντόπιων, στον αγροτουρισμό αλλά και στον τουρισμό γενικότερα.

Μια ενδεικτική λαογραφική «ματιά» που θα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο  τις ενασχολήσεις των κατοίκων της Ρούμελης σε όλα τα επίπεδα. Μία θεατρική και σκηνογραφημένη αναπαράσταση της Ρουμελιώτικης ζωής και παράδοσης, που να έχει προοπτική λειτουργίας όλο το χρόνο.

Για να προσελκυστεί περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, θα διαμορφωθεί  πλήρες πρόγραμμα ενημέρωσης όλων των δραστηριοτήτων, τόσο αυτών της καθημερινότητας όσο και των παρουσιάσεων που θα επιμεληθούν Δήμοι, Κοινότητες, Τοπικοί φορείς, Σύλλογοι, Σωματεία, Οργανώσεις, Χορωδίες, Θεατρικά, Μουσικά και Χορευτικά σχήματα.  Με το χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων, ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να επιλέγει τι θα παρακολουθήσει και πότε.

Παράλληλα, εφόσον επιχειρείται συγκερασμός του παραδοσιακού με το σύγχρονο, θα υπάρχει καρουζέλ, παγοδρόμιο, λούνα παρκ, τρενάκι, κουκλοθέατρο, θεατρική σκηνή, προτζέκτορας για κινηματογραφικές προβολές, είτε για ντοκιμαντέρ με θέμα την Ρούμελη είτε με άλλες θεματικές ενότητες,  παιδότοπος και  εμπορικά περίπτερα.

          Οι επισκέπτες συνεπώς θα μπορούν να ψυχαγωγηθούν, να γευθούν παραδοσιακά φαγητά, γλυκίσματα, ποτά, φρούτα και να κάνουν μερικές από τις αγορές τους. Το σύνολο των δραστηριοτήτων αφορούν όλη την οικογένεια και όλες τις ηλικίες. Είναι  ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, καθώς  βοηθά στην ευκολότερη προσέλευση και πρόσβαση του κόσμου, σε συνδυασμό και με τον μεγάλο χώρο της ΠΕΛ. Απώτερος στόχος είναι να παροτρύνει τους επισκέπτες να περιηγηθούν και να απολαύσουν τα γραφικά μέρη της Ρούμελης. Με αυτόν τον ελκυστικό τρόπο, θα γνωρίσουν καλύτερα και σφαιρικά τον κόσμο της Ρούμελης και θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε περιφερειακές τουριστικές περιοχές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή και η αρωγή όλων των πολιτιστικών φορέων.

Η ποσοτική και ποιοτική επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που θα πρέπει να αναλυθούν και να στοχοποιηθούν. Ο αρχικός σχεδιασμός, στον βαθμό που θα επιλεγεί από τους διοργανωτές να υλοποιηθεί, με βάση τους  χρονικούς  και οικονομικούς  περιορισμούς,  δύναται να  υποδιαιρεθεί στο επιθυμητό επίπεδο, επιλέγοντας λιγότερα και οικονομικότερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση είναι στην διακριτική ευχέρεια των διοργανωτών να θέσουν τον πήχη στο σημείο που επιθυμούν και δύναται να υλοποιήσουν.

Για την προσεχή Χριστουγεννιάτικη περίοδο σας προτείνουμε, λόγω περιορισμένου χρόνου, την οικονομικότερη εφικτή επιλογή που θα περιλαμβάνει το 20% της παρούσας πρότασής μας, με θέμα το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Ρούμελης». Αναλυτικότερα,  θα δημιουργηθεί ο ανάλογος εορταστικός στολισμός που θα δύναται να περιλαμβάνει στο σημείο που θα βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο με μία φάτνη για να δώσει το χρώμα των ημερών, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ανάλογη μουσική υπόκρουση σε όλο τον χώρο.  Άγιοι Βασίληδες, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι και μίμοι θα  δίνουν τον δικό τους χριστουγεννιάτικο τόνο μέσα από τα σκετσάκια τους, ενώ ένας Άγιος Βασίλης θα δέχεται σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο, τα μικρά παιδιά για να ακούσει τις καθιερωμένες ευχές τους και να βγάλει μία φωτογραφία μαζί τους. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται εθιμοτυπικές διαδικασίες των Χριστουγέννων ανάλογα με την ημερομηνία διεξαγωγής τους (έθιμα των Χριστούγεννων παραμονή και ανήμερα, της Πρωτοχρονιάς, των  Φώτων) που διατηρούνται στην Ρούμελη. Στο σύνολό του όλο αυτό το θέαμα επιδιώκει να παροτρύνει τον επισκέπτη να γνωρίσει σε πραγματικό τόπο και χρόνο, τα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής που θα τον ενδιαφέρουν. Πιο εξειδικευμένα, ο επισκέπτης από την εμπειρία του στο Χωριό, θα ενημερωθεί και παροτρυνθεί να επισκεφθεί την αγορά της Λαμίας, όπου αντίστοιχα θα διεξάγονται εορταστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων φορέων. Έτσι, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για την αγορά της Λαμίας.  Ανάλογα, το ίδιο θα γίνεται και για  άλλες περιοχές στα επόμενα χρόνια λειτουργίας του χωριού.

          Συμπερασματικά,  θεωρείται πολύ σημαντικό και κρίσιμης σημασίας η σύμπραξη όλων των φορέων στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρονική περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από αυξημένη εμπορική κινητικότητα. Το δεδομένο όμως αυτό για να μετατραπεί σε επικερδής κατάσταση θα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη προωθητική και προτρεπτική στρατηγική. Η προσφορά στο κοινό ενός καινοτόμου και  ελκυστικού πολυεπίπεδου θεάματος, δύναται να θέσει τις βάσεις για μία πρωτοβουλία που θα μετατραπεί σε θεσμό, ο οποίος μπορεί  να «μεταβιβαστεί»  και να υλοποιηθεί ως ένα κομμάτι του αναπόσπαστο, σε παράλληλο ή μη χρόνο και σε άλλες περιοχές (π.χ. χωριά) της Φθιώτιδας, αφού θα στηρίζεται σε τοπικές ιδιαιτερότητες  που είναι δημοφιλής. Όπως φυσικός πλούτος, αγαθά, παραδοσιακά προϊόντα, αξιοθέατα, κουλτούρες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτές, πανηγύρια,  και πολλά άλλα.

Τι θα περιλαμβάνει «ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ»

            Στόχος του «Ρουμελιώτικου Χριστουγεννιάτικου Χωριού» είναι ο συνδυασμός της παράδοσης, τα ήθη και τα έθιμα όλης της Ρούμελης με την σύγχρονη πλευρά των Χριστουγέννων.

Αναλυτικότερα προτείνουμε να τοποθετηθούν μέσα στο παραδοσιακό χωριό θεατρικά/κινηματογραφικά σκηνικά τα οποία θα αναπαριστάνουν, το καθένα ξεχωριστά, την καθημερινότητα στα χωριά της Ρούμελης. Όλα τα σκηνικά θα εκτυλίσσονται, όσο είναι αυτό εφικτό, σε πραγματικό χρόνο.
Αρχικά θα υπάρχει ένας μεγάλος διάδρομος που θα καθοδηγεί τους επισκέπτες μέσα στο χωριό και θα παρακολουθούν να εκτυλίσσεται σαν θεατρικό, όλη η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα από τη Ρούμελη.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε σκηνικό με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. Φάτνη και χριστουγεννιάτικο δέντρο, που θα τοποθετηθούν στη πλατεία του χωριού και αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων.
  2. Ένα καφενείο με παππούδες που πίνουν τον καφέ τους, διαβάζουν την εφημερίδα τους, παίζουν τάβλι, ανάλογα την ώρα της ημέρας.
  3. Μία λίμνη στην οποία να τοποθετηθούν τρεις βάρκες στολισμένες, τονίζοντας την αλιεία στην περιοχή μας.
  4. Διαφορετικά σπίτια στα οποία οι νοικοκυρές θα δείχνουν πως φτιάχνεται το παραδοσιακό φύλλο για πίτες.
  5. Την παρασκευή από διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα όπως “χριστόψωμα”,  “βασιλόψωμα”, “βασιλοκουλούρες”, μπακλαβάδες.
  6. Παραδοσιακές ρουμελιώτικες συνταγές όπως “Τσιγαρίθρες”, λουκάνικα, “μπουμπάρια”
  7. Καζάνια που θα βράζουν σούπες, γίδα βραστή κ.α. όπως στα πανηγύρια και προβολή video από τοπικά πανηγύρια.
  8. Σχολείο στο οποίο καθημερινά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα θα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από όλα τα σχολεία της περιοχής και να κάνουν κάποιες δραστηριότητες, δείχνοντας την καθημερινότητά τους στο σχολείο του χωριού.
  9. Εκκλησία στην οποία θα γίνεται αναπαράσταση κάποιας στιγμής που ο παππάς χτυπάει την καμπάνα ή κάνει τον εσπερινό.

10. Φάρμες όπου θα βρίσκονται ζώα του αγρού όπως κότες, γουρούνια, αγελάδες, κατσίκες και θα παρουσιάζεται η διαδικασία που ακολουθείτε για το άρμεγμα της αγελάδας και της κατσίκας, πως παίρνουμε τα αυγά από την κότα, πως ταΐζουμε τα γουρούνια

11. Λαχανόκηπο, τι καλλιεργείτε την συγκεκριμένη περίοδο και πως. Προβολή αγροτικών προϊόντων.

12. Το μάζεμα της ελιάς, παραδοσιακός τρόπος μαζέματος ελιάς, ποικιλίες που παράγει η περιοχή της Ρούμελη και τα παράγωγα της ελιάς.

13. Παραδοσιακές στολές της περιοχής και παραδοσιακούς χορούς. Οι σύλλογοι θα μπορούν να παρουσιάσουν χορευτικά.

14. Καζάνια από κρασί και τσίπουρο και παρουσίαση της διαδικασίας μέσα από video που θα προβάλλεται.

15. Με παλιά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στα χωριά.

16. Φιλαρμονική που θα παίζει παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και χορωδία που θα τα τραγουδάει.

17. Παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών όπως χυλοπίτες και τραχανά Ρούμελης.

18. Δημιουργία σπιτιών, μικρότερων από τα θεατρικά/ κινηματογραφικά σπίτια, τα οποία θα προσδίδουν μια απόλυτα πραγματική εικόνα του χωριού.

Είναι σημαντικό να θέσουμε σε καίρια βάση την προβολή του Χωριού, για το οποίο θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προωθητική ενέργεια έτσι ώστε να ενημερωθεί όλη η ελληνική επικράτεια και να προσελκύσουμε επισκέπτες από όλη τη χώρα. . Ιδιαίτερη σημασία επίσης θα  πρέπει να δοθεί ανάλογα με την περίσταση,  σε ειδικές ομάδες επισκεπτών για προσέλκυσή τους  όπως π.χ. για τα Χριστούγεννα,  στους κατοίκους των νησιών, που τον χειμώνα είναι περισσότερο διαθέσιμοι για αποδράσεις.

Απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ – θεσμός  παραδοσιακών εικόνων, ήχων και γεύσεων με επίκεντρο την καρδιά της Ρούμελης, την Λαμία , που θα συμβάλει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της και μακροχρόνια  στην προσέλκυση τουριστών  σε κάθε περιοχή της και κάθε εποχή, που θα προσφέρει ευρωστία και ουσιαστική ανάπτυξη.

Τέλος, πολύ σημαντικό θεωρούμε την καθολική συμμετοχή των κοινωνικών, πολιτιστικών φορέων, των Συλλόγων και οργανώσεων, από όλη την Φθιώτιδα, ώστε μέσα από την εθελοντική τους παρουσία,  να συντελέσουν στην διαμόρφωση ενός  θεάματος με κυρίαρχο το τοπικό στοιχείο.  Ένα  δείγμα της Ρουμελιώτικης παράδοσης,  κουλτούρας, επιχειρηματικότητας και καθημερινότητας.

Ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο, λόγω οικονομικής κρίσης, χρειάζονται έξυπνες και εμπνευσμένες  κινήσεις, ώστε να μπορέσει ο Φθιωτικός κόσμος, αλλά και στο σύνολό του ο ελληνικός λαός, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και να δοθούν σημαντικές «ενέσεις» ανάπτυξης  στον τόπο σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

 

Για την ARoTro Διαφημιστική

   Δημήτρης ΚαραντΖούνης

    Managing Director

Please select the social network you want to share this page with:

We like you too :)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec tincidunt dapibus dui, necimas condimentum ante auctor vitae. Praesent id magna eget libero consequat mollis.

SIMILAR WORKS